Image

H Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1990 κι έχει ως έδρα της τη Θεσσαλονίκη. Σκοποί της ΕΛΨΕ, σύμφωνα με το καταστατικό της (Άρθρο 3), είναι η προαγωγή της έρευνας και της διδασκαλίας της ψυχολογίας.

Η διατήρηση και ανάπτυξη της επιστημονικής επικοινωνίας μεταξύ των ψυχολόγων που διδάσκουν και καλλιεργούν ερευνητικά την ψυχολογία στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και η υποστήριξη της επιστημονικής τους προόδου.

Η διάδοση της επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας στο ευρύ κοινό και η προαγωγή της ψυχικής υγείας του λαού γενικότερα. Η δημιουργία και η σύσφιξη των μεταξύ των ψυχολόγων κοινωνικών σχέσεων.

Περισσότερες πληροφορίες: https://elpse.com/

Image
Ο κλάδος Αναπτυξιακής Ψυχολογίας έχει ως αντικείμενο την επιστημονική μελέτη των γνωστικών, συναισθηματικών, κοινωνικών, αντιληπτικών και βιολογικών αλλαγών που συμβαίνουν στον άνθρωπο κατά την προγεννητική περίοδο, βρεφική, προσχολική, σχολική, εφηβική ηλικία, μέχρι και την ενήλικη ζωή. Η μελέτη του γνωστικού αντικειμένου της αναπτυξιακής ψυχολογίας είναι σημαντική για την κατανόηση του τρόπου που οι άνθρωποι μαθαίνουν, αναπτύσσονται και προσαρμόζονται.
 

Ο Κλάδος της Αναπτυξιακής Ψυχολογίας της ΕΛΨΕ εστιάζει στην προαγωγή της επιστημονικής έρευνας στο γνωστικό αντικείμενο της Αναπτυξιακής Ψυχολογίας και τη διάχυση των ερευνητικών ευρημάτων μέσω συνεδρίων, ημερίδων και επιστημονικών δημοσιεύσεων. Υποστηρίζει την επιστημονική συνεργασία ακαδημαϊκών και ερευνητών του πεδίου της αναπτυξιακής ψυχολογίας, καθώς και συγγενών επιστημονικών πεδίων, στην Ελλάδα αλλά και το διεθνή χώρο. Ταυτόχρονα, δραστηριοποιείται στη γνωστοποίηση των σύγχρονων ερευνητικών πορισμάτων της αναπτυξιακής ψυχολογίας και στην προώθηση σχετικών εφαρμογών σε πλαίσια, όπως η εκπαίδευση, η οικογένεια, ιδρύματα, νοσοκομεία, κ.α.

Περισσότερες πληροφορίες: https://elpse.com/anaptyksiakh-psychologia/

Image

Το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2018 και είναι ένα από τα έξι τμήματα της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών. Σκοπός του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία είναι η παροχή σπουδών υψηλής ποιότητας σε μελλοντικούς παιδαγωγούς της πρώιμης παιδικής ηλικίας, με απόκτηση γνώσεων και  ανάπτυξη δεξιοτήτων κατάλληλων για τις απαιτήσεις του επαγγέλματός τους. Παράλληλα, στοχεύει στην διεξαγωγή και προώθηση της επιστημονικής έρευνας στο πεδίο της αγωγής και φροντίδας των παιδιών. 

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος, το οποίο οργανώνεται στη βάση 4 ευρύτερων πεδίων (Παιδαγωγικά, Ψυχολογία, Κοινωνιολογία-Διοίκηση & Οικονομία της Εκπαίδευσης, Αισθητική Παιδεία & Πολιτισμός), πιστοποιήθηκε πολύ πρόσφατα από την ΕΘΑΑΕ με την ανώτατη διάκριση της «Πλήρους Συμμόρφωσης» με τις Αρχές Διασφάλισης Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης εντασσόμενο στο επιστημονικό πεδίο κατά UNESCO (2013) «0112 Training  for  preschool teachersEarly childhood  educational  development levels and early  childhood teaching».

Περισσότερες πληροφορίες: https://ecec.uniwa.gr/

Image

Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής θεραπεύει την επιστήμη της Κοινωνικής Εργασίας με τη πολυετή ακαδημαϊκή του εμπειρία και με ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο Προπτυχιακό, Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό Πρόγραμμα Σπουδών, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με τα Διεθνή Πρότυπα για την Εκπαίδευση στη Κοινωνική Εργασία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κοινωνικών Λειτουργών και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολών Κοινωνικής Εργασίας. Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του πιστοποιήθηκε από την ΕΘΑΑΕ με την ανώτατη διάκριση της «Πλήρους Συμμόρφωσης με τις Αρχές Διασφάλισης Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης». Τον συντονισμό εκ μέρους του Τμήματος αναλαμβάνει το Εργαστήριο Συμβουλευτικής, Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και Κοινοτικών Παρεμβάσεων, το οποίο έχει ως αποστολή να συμβάλλει ενεργά στην ψυχοκοινωνική στήριξη των φοιτητών/ριών του Πα.Δ.Α. και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας με απώτερο στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας.


Περισσότερες πληροφορίες: https://sw.uniwa.gr/, https://lab-socialwork.uniwa.gr/